Αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων στη χώρα μας

Αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων στη χώρα μας

Αρ. Πρωτ. 10368/02.02.2011

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που εμφανίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων και τη διαχείρισή τους. Περισσότερους από 9 εκατ. τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων παράγει κάθε χρόνο η Ε.Ε., χωρίς πολλές φορές να εφαρμόζεται η κοινοτική οδηγία και να λαμβάνονται πρωτοβουλίες για ανακύκλωσή τους ή επαναχρησιμοποίηση ανταλλακτικών και πολύτιμων πρώτων υλών από αυτά. Η χώρα μας εκτιμάται, ότι εντός του 2010 είχε πάνω από 150.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων. Στην Ελλάδα συγκεντρώνονται μόνο 4,2 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων κατά κεφαλή, την ίδια ώρα που σε κάθε άτομο αντιστοιχούν 18,7 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Σε αυτά συγκαταλέγονται μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, φούρνοι, υπολογιστές, οθόνες κτλ.). Η ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό παράνομων φορτίων αποβλήτων εντείνεται συνεχώς, εξαιτίας της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών, επιθεωρήσεων και επιτόπιων ελέγχων. Τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι η κατηγορία αποβλήτων που αυξάνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις στη συγκέντρωση και αξιοποίηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και να εξαλείψει τις παράνομες εξαγωγές σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα ανακυκλώνονται χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποιες πρωτοβουλίες και ποια κίνητρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται πολύτιμες ουσίες που περιέχονται στα ηλεκτρονικά απόβλητα;

Απάντηση Υπουργείου